Strikkede tæpper og tøj

Når vi har foretaget læsning af en lastbil til Rumænien, har jeg ofte undret mig over de mange meget tunge og hårdt sammenpressede pakker med strikkede tæpper og andet strikket beklædning til børn og voksne. Ligeledes har der også været mange sække, hvor tøjet er hårdt sammenpresset.

 

Disse tunge pakker og sække stammer fra Bornholm. Vognmandsfirmaet Bech Hansen og Studsgaard fragter dem gratis fra Bornholm til København. Poul Enggaard fra Viby Sj. bringer dem videre til BBS’s lager i Videbæk, som regel i portioner på et par ton af gangen.

 

I dag ringede jeg til Inger Nielsen i Nexø for at få rede på, hvordan det kan lade sig gøre både at producere og levere så store mængder af strikkevarer. Inger Nielsen fortæller mig at der er 5 strikkeklubber på Bornholm, fordelt på Rønne, Aakirkeby, Nexø, Nyker og Øster Marie. Strikkeklubberne er startet for over 30 år siden.

 

Oprindelig blev der strikket tæpper til Mother Theresas arbejde i Calcutta. I mange år blev der strikket og sendt tonsvis af strikkevarer til Calcutta, lige til de indiske myndigheder lukkede for modtagelsen med den begrundelse, at varer af den art var man selv i stand til at fremstille i Indien.

 

Dette fik imidlertid ikke de flittige og ihærdige bornholmske ”strikkere” til at standse; men man så sig om efter andre steder i verden hvor der var brug for gode varme hjemmestrikkede ting. Valget faldt på Rumænien.

 

I BBS oplever vi det som et privilegium, at vi er blevet betroet, at sende og fordele disse strikkevarer til vore kontakter i Rumænien, der sørger for den videre fordeling.

 

Her er Lucia, Stefan Moisucs kone, gået på opdagelse i en af pakkene fra Bornholm.

 

Her er meget godt, ikke mindst til romaerne der som regel bor i meget dårlige og uisolerede huse.

 

Jeg har også fået fortalt, at grunden til at der findes gode stopfyldte sække med andet tøj i lasten fra Bornholm ikke mindst skyldes Viola Knudsen fra Nexø.

 

Jeg vil gerne sige en stor og hjertelig tak til jer, der bor forskellige steder i vort land; men som betror os til at viderebringe strikketøj, tæpper og andre gode beklædningsgenstande, som I har fremstillet eller klargjort. Jeg ved, at der er mennesker i Rumænien der takker Gud for jer.

 

Med hjertelig hilsen p.v.a. BBS

 

Mads Sjælland

Af Mads Sjælland