Rumænien Tur/retur

Den 25. april blev en helt speciel dag i Rumænien for mig. En dag hvor jeg fik lov til at være en del af livet på Casa Ioana.

Alle de ældre, vi var på rejsen med, tog til en stor by for at se på kulturelle ting. Imens fik min mor og jeg lov til at blive tilbage på børnehjemmet.

 

Vi gik derhen til kl. 9.00. De mindste børn fra 7-12 år var gået i skole, da vi kom. I Botosani er børnene i skole på skift efter alder, da skolerne ikke er store nok til at rumme så mange børn på en gang.

 

Der sad et par af de store børn ved bordet, da vi kom. Hver morgen mødes de til bibellæsning. Det er altid Ordsprogenes bog, de læser fra, og så det kapitel der passer til den givne dato.

 

Først læste børnene teksten op på rumænsk, og dernæst læste jeg den på dansk. Imens sad Alina og min mor og lavede takkekort, som de sender ud som tak for støtte til Casa Ioana.

 

Kl. 12.00 skulle de store i skole, og de små kom hjem. Der blev serveret den dejligste mad, og stemningen var så god! Mens vi sad der, kom en ung mand forbi. Det viste sig, at han havde boet på Casa Ioana det meste af sit liv, og at han var flyttet derfra for seks år siden.

 

Efter frokosten var det lektietid. Alle børnene sad ved bordet. De var utrolig dygtige og koncentrerede. Da vi var færdige, tog vi ned i centeret og købte is sammen med tre af børnene fra Casa Ioana. Det var så hyggeligt, og de viste glade den genbrugsforretning frem, som var fyldt med ting fra Danmark.

 

Da vi kom tilbage, hoppede vi på trampolin. De har to trampoliner, så man kunne hoppe frem og tilbage imellem dem. Vi øvede alle mulige tricks. Det var virkelig dejligt at være der – på  trods af, at kommunikationen ikke var så let. Men når bare man leger, går det hele meget lettere.

 

En gang om ugen kommer mælkemanden med 190 liter mælk til Casa Ioana. Så meget skal de dog ikke bruge, selvom de er 15 børn og en håndfuld voksne dagligt. I Botosani er der på nuværende tidspunkt 33 familier, der kommer og henter den gratis mælk. Børnene lærer i denne proces, at det er vigtigt at give til dem, der intet har. 

 

Det samme gælder det tøj, der sendes til Casa Ioana. Det tøj, børnene i huset kan bruge, går til dem. Resten går til de fattige familier, som Cristi besøger rundt om i landsbyerne. Han har over 400 familier, han kommer ud til. Det er både med mad, tøj, hygiejneprodukter, nærvær og bøn. Resten bliver leveret til genbrugsbutikken. 

 

Det sidste af dagen gik med leg, boldspil og hyggestunder.

 

Det var en fantastisk oplevelse at få lov til at være sammen med dem en hel dag.

 

Af Esther Bernhard